top of page

Omgeving

Ver van het Massatoerisme

'Maison le Toutou' is landelijk gelegen in de groene omgeving van het gehucht 'Vernet le Bas'. Het maakt onderdeel uit van het dorpje 'Balaguier D’Olt' en ligt op 1000 meter van de rivier de Lot. Ver van het massatoerisme, treed je een stap terug in de tijd. Je kunt er genieten van de ongerepte natuur en vele fruit- en notenbomen. Onderweg kom je ezels tegen die je vrolijk komen begroeten. Slechts de geluiden van de natuur, zowel overdag als ’s avonds, verstoren de stilte. De sterrenhemel is hier sprookjesachtig.

Maar er is nog meer: wandel door het mooi bewaard gebleven middeleeuwse stadje Saint-Cirq-Lapopie en het pelgrimsoord Rocamadour. Bezoek de grotten van Foissac en Pech-Merle met prehistorische grottekeningen en stap in een bootje op de onderaardse rivier van Gouffre de Padirac. Tel daarbij op dat 'Zuid-Europa' in de Aveyron en Lot al voelbaar is en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie!

Departementen Aveyron & Lot

De Aveyron is een streek die de meeste Nederlanders en Belgen niet kennen, maar waar de échte Frankrijk-liefhebber graag naar toe gaat. Waarom dit is? Geen idee, want het landschap is hier geweldig mooi en (als je de juiste plekjes weet te vinden) soms zelfs adembenemend. Je vindt hier de typisch Franse dorpjes met restaurantjes die heerlijke maaltijden serveren. En deze zijn, tot wat wij gewend zijn, zeker niet duur. Tot slot, het is hier (ook in de zomermaanden) helemaal niet druk. Een perfecte omgeving voor een vakantie vol Rust, Ruimte en Natuur. 

Balaguier d'Olt ligt in het departement Aveyron, ten zuidwesten van Frankrijk in de regio Occitanië. Het plaatsje grenst direct aan het meer toeristische departement de Lot. Het gebied bestaat uit verschillende streken zoals de Vallei van de Célé, de Vallei van de Lot en de Ségala. Tussen de contrasterende landschappen is er nog een diversiteit aan architectuur te ontdekken, zoals de bastions van de Rouergue en de vele kastelen.

Het Klimaat

De Aveyron ligt in een overgangsstreek met verschillende klimaatsoorten. In het voor- en najaar kan men het klimaat mild noemen en laten de oceaaninvloeden zich gelden. In de winter kan de invloed van het landklimaat merkbaar zijn en kan er in het noorden ook geskied worden van december tot maart. In het westelijk deel, waar 'Maison le Toutou' zich bevindt, vormen de kalkplateaus een barrière tegen de regen. De lente en de herfst zijn zacht met meer regen dan in de zomer en winter. De zomers zijn relatief warm (tussen de 25 en 30 ºC). De nabijheid van de Méditerranée is dan ook vaak voelbaar en de 'vent 'd'autun', een föhnachtige wind uit het zuidoosten, waait regelmatig waardoor de regen op een afstand blijft. Overdag is het in de winter tamelijk zacht maar 's nachts kan het behoorlijk vriezen. 

bottom of page